La Roche-en-Ardenne

You are here Home  > Steden en dorpen >  La Roche-en-Ardenne

Met meer dan 30 hotels, een tiental kampeerterreinen en honderden individuele verblijfsaccommodaties is La Roche en Ardenne een van de grootste bestemmingen als het aankomt op toerisme. In het zomerseizoen stikt het hier dan ook van de toeristen. Ben je daartegen bestand dan staat je veel pracht te wachten. De ruïnes van het voormalige kasteel steken rotsvast boven het stadje uit en zijn bovendien nog te betreden. Aan de voet ervan ligt een gezellig en compact centrum met een aangename mix van leuke locale winkels, een wisselend aanbod restaurant en enkele interessante musea. De Ourthe doorkruist het centrum en geeft de stad een schilderachtig karakter. Reis je met kinderen naar de Ardennen dan is La Roche een schot in de roos. De faciliteiten zijn bovengemiddeld en er zijn bovendien veel attracties voor kinderen zoals een zwembad, dierenpark en natuurlijk het betreden van de oude ruine. Voor sportievelingen is er Ardenne-adventures, een groot outdoor-centrum van waaruit je de regio per mountainbike of kano kunt verkennen.

La Roche is een echte familie bestemming. Door de grote toeloop in de zomermaanden kan het er echter wel behoorlijk druk zijn. Daar staat tegenover dat de inwoners van La Roche hun talen goed beheersen en dat je meestal ook met Nederlands vooruit kunt. La Roche ligt in het dal van de Ourthe op ongeveer 70 kilometer van de stad Luik en is goed met de auto bereikbaar. Reis je met het openbaar vervoer dan vormen de treinstations van Marloie (25 km) en Melreuz (19 km) met aansluitend busvervoer je beste verbinding.

Geschiedenis La Roche
In de Middeleeuwen was La Roche een graafschap, verenigd onder het machtige kasteel van de heren van La Roche. Dit kasteel werd strategisch gebouwd op de grote rots, ook wel Deister genoemd. Al in de 14e eeuw kreeg La Roche stadsrechten en ontstond een levendige stadskern aan de voet van het toenmalige kasteel. Het kasteel rouleerde veelvuldig van eigenaar tot het in de 18e eeuw in puin viel. Een eerste renovatioe startte in 1852 waarna de Belgsiche staat in 1854 het kasteel opkocht. Een lange tijd was La Roche een stad van huidenvetters en lederbewerkers, totdat het toerisme aan het begin van de 20e eeuw een enorme toevlucht nam. La Roche heeft veel te lijden gehad tijdens de slag om de Ardennen in 1944, maar maakte een succesvolle doorstart als grote toeristische bestemming in de Ardennen.

Oriëntatie
La Roche is een relatief kleine plaats. Er wonen iets meer dan 4.000 mensen en dat aantal slinkt in de zomermaanden wanneer veel van hen op vakantie gaan en La Roche overspoelt wordt door toeristen. Het absolute centrum is van origine het oude kasteel waaromheen de stad zich later uitbreidde. De rivier de Ourthe maakt juist hier een scherpe bocht wat er in combinatie met de steile heuvelrug voor heeft gezorgd dat La Roche nooit groot heeft kunnen worden. Het resultaat is een uiterst compact centrum met als beste oriëntatiepunt Place du Marche. Hieraan grenst ook de hoofdstraat Rue de l’Eglise. Vanaf deze straat is het hele centrum in minder dan 10 minuten te belopen. Nieuwere gebouwen bevinden zich inmiddels ook in de bochten stroom op- en afwaarts van de rivier. Dit valt onder de noemer La Roche, maar ligt niet direct in het centrum. Let er daarom bij het kiezen van je accommodatie op of dit in het absolute centrum van La Roche ligt.

Parkeren in La Roche
Langs de kade van de rivier de l’Ourthe zijn voldoende betaalde parkeerplaatsen aanwezig. Houd rekening met een tarief van ongeveer € 1,- per uur. In het centrum zijn ook een beperkt aantal gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Het meeste kans op een gratis parkeerplaats maak je op een van de grote parkeerterreinen aan de rand van het centrum. De voornaamste plaatsen zijn die aan Avenue de Villez, Rue de Beausaint en Route de Hotton. Vanaf al deze parkeerterreinen ligt het centrum van la Roche op niet meer dan 10 minuten lopen. 

Evenementen in La Roche
Begin april staat La Roche in het teken van carnaval, half juni is er de Marathon Nature maar La Roche leeft pas echt op tijdens de zomermaanden. Zo wordt er gedurende juli en augustus  iedere dinsdag een gezellige markt georganiseerd. Ook zwerft tussen 11 juli en 22 augustus vanaf 22.00 uur het spook Berthe van La Roche rond op de ruïnes van het kasteel. Een schouwspel dat je ook het beste kunt bekijken vanaf de brug Faubourg od Place du Bronze. In augustus vindt er ook een Middeleeuws Weekend en een Mountainbike Marathon plaats. In het najaar kun je in september lokale soepspecialiteiten proeven tijdens het soepfestival, is er een heuse Halloween optocht in oktober en leeft La Roche op tijdens Foire Sainte Catherine, een grote markt in november. De gezellige kerstmarkt is de hekkensluiter van het jaarlijkse evenementenseizoen in La Roche. Dit is slechts een greep uit de evenementenkalender van La Roche. Voor een compleet overzicht kun je terecht bij het Syndicat d’Initiative, Place du Marché 15 in La Roche.

 Do’s in La Roche

  • Verken de omgeving van La Roche aan de hand van 10 leuke wandelroutes. Er is een wandelkaart á € 6,- verkrijgbaar bij het Syndicat d’Initiative, Place du Marché 15.
  • Ontdek het traditionele aardewerk en haar ambacht in Museum Grès de la Roche, De Ardennen doorheen de tijd. Rue Rompré 28.
  • Kom oog in oog te staan met de stille getuigen van de gruweldaden die in La Roche plaatsvonden in 1944 in Museum van de Slag om de Ardennen, Rue Châmont 5.
  • Proef de lokale lekkernij: ambachtelijke chocolade van Chocolaterie Artisanale, Samré 63 in Samrée.
  • Mountainbiken, kayakken of raften. Het kan allemaal (bij goede weersomstandigheden) bij Ardenne-adventures, Rue de l’Eglise 35.
  • Lekker uit eten in een van de toprestaurants van La Roche: Restaurant Sainte Maxime, La Nature Gourmande of l’Apero.
  • Naborrelen in de gezellige Ierse pub, Saint James Gate, Rue de l’eglise 4.

 

 La Roche met kinderen

  • Spot herten, hinden, damherten, moeflons, fazanten, wolven en everzwijnen in het wildpark op slechts 2 km. van La Roche, richting Houffalize (route wordt aangegeven)
  • Betreed de Middeleeuwse ruines van het kasteel en geniet van een adembenemend uitzicht vanaf het picknick terras, ingang aan Rue du Purnalet.
  • Bowlen, mini-golven of zwemmen in het openluchtbad bij sportcomplex Floréal, Avneue de Villez.

Our address

Address:
la roche en ardenne
GPS:
50.181616, 5.575920799999949

Leave a review

Price
Location
Staff
Services
Food

Show Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *