Dinant

You are here Home  > Steden en dorpen >  Dinant

Na een eind rijden door de weilanden en heuvels van het landschap van de Ardennen, doemt daar Dinant op. Zodra je de plaats binnenkomt, wordt je verrast door vele mooie plaatjes. Een indrukwekkende kerk tegen de achtergrond van rotsen, de rivier de Maas, een lange brug vol met kleurige saxofoons. Je krijgt meteen zin om deze stad te ontdekken. Qua bezienswaardigheden heeft Dinant een aantal indrukwekkende hoogtepunten. DeCitadel, hoog op de rotsen, is de topper. Aan de voet daarvan de Collégiale kerk. Verder de Beiaard rots, het Spaanse huis en de Grot La Merveilleuse. Daarbij zijn er een aantal leuke activiteiten te doen: een cruise over de MaasKayakken of de Citadel beklimmen.

Dinant is de stad van Adolph Sax, de uitvinder van de saxofoon, en dat zie je. De saxofoon komt overal terug. Niet te missen zijn de kleurige saxofoons op de brug. Of je zit ineens naast meneer Sax op een bankje. Overal zie je de saxofoon, ontdek dit maar eens.

In de zomer is Dinant erg toeristisch. Alle terrassen langs de Oever van de Maas zitten vol en de stad is levendig. Buiten het seizoen is het anders. Ondanks dat Dinant op de route ligt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en dus het hele jaar door veel wandelaars trekt, zijn veel cafés en restaurants buiten het seizoen gesloten. Ben je in de Belgische Ardennen sla dan Dinant niet over. Logeer je niet in de stad, ga dan wel een dagje Dinant ontdekken. Het is de moeite waard!

Geschiedenis Dinant
Vroeger was Dinant een rijke stad. Dinant lag strategisch op de handelsroute van Parijs naar Keulen en was de thuisbasis van vele koperslagers. Dat maakte Dinant ook doelwit van vele gevechten. Zo waren er in de 15e eeuw hevige gevechten om Dinant en was de stad in de eerste en tweede wereldoorlog ook het decor van de strijd. Ondanks dat Dinant veel te lijden heeft gehad, is er nog veel over van het cultureel erfgoed.

Oriëntatie Dinant
Dinant is een van de mooiste stadjes in de Provincie Namen. Met haar ruim 13.000 inwoners en bijna 100 km2 is het een redelijke stad. De stad is in tweeën verdeeld door de Maas die er dwars doorheen stroomt. Aan beide kanten is de stad tegen de rotsen omhoog gebouwd. Hoog op de rotsen bevindt zich een indrukwekkende Citadel, een van de grootste van Europa.

De stad is makkelijk in een dag te bezichtigen, aangezien alle highlights redelijk dicht bij elkaar liggen. Dinant is een overzichtelijke stad. Middelpunt is Place Rein Astrid aan de voet van de Collégiale Kerk en de Citadel. Daar links aangrenzend, langs de oever van de Maas zitten de meeste zonnige terrassen. Rechts van het plein loop je zo de winkelstraat van Dinant in. De leukste restaurants zitten op het kleine plein Place Saint-Nicolas.

Vanuit Utrecht ben je via Antwerpen en Brussel in drie uur in Dinant. De stad ligt op de weg van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Parkeren in Dinant
Er is een gratis parkeerterrein in Dinant, bij de oude gevangenis op Place d’Armes. Bijna alle hotels hebben ook hun eigen gratis parkeerterrein. Op de rest van de plekken moet je betalen. Bij Rue Adolphe Sax is er een grote ondergrondse parking in aanbouw.

Do’s in Dinant

 • De Citadel bezoeken. Via de trap met 408 treden of via de kabelbaan (€7,50 p.p). In de Citadel is een leuke route aangegeven die je meeneemt door de verschillende periodes waar de Citadel middelpunt van was. Deze rondleiding is leuk en af en toe een beetje schrikken…
 • Highlights Dinant bezichtigen. Bezoek de Collégiale kerk, de Beiaard rots, het Huis van Justitie, het Spaanse huis, Masion Monsieur Sax. Deze gebouwen, tegen een achtergrond van rotsen en de Maas levert prachtige gezichten op.
 • Een bootje huren. Dit is leuk, varen in je eigen elektrische boot op de Maas. Maximaal 7 personen. Je hebt geen vaarbewijs nodig, wel zijn er een aantal veiligheidsregelingen waar je je aan moet houden. Prijs: €35,- voor 1 uur, €60,- voor 2 uur. Opstapplaats: Boulevard Sasserath aan de voet van de Citadel. Inlichtingen en reserveringen: Le Yacht Club +32 (0)82 224397.
 • Cruise over de Maas. Lekker luxe met een bar aan boord, het mooie landschap langs de Maas ontdekken. Tussen 3 april en 31 oktober kun je dagelijks elk half uur van 10.00 tot 18.00 uur aan Place Baudouin 1er 2. Tip: de Bayard Boten!
 • Kayakken. Lekker sportief. Huur een kayak en ontdek mooie plekken langs de oevers van de Maas en de Lesse. Informatie: +32 (0)82 226186.
 • Bezoek de Abdij van Leffe. Hier wordt nog steeds Leffe gebrouwen. Ontdek alles over hoe men hier vroeger leefden en bier brouwden. Leuk om te doen én te proeven, hik…
 • De Grot La Merveilleuse. Deze grot ligt vlakbij Dinant en is te bereiken met de gratis shuttlebus die van het centrum naar de grot pendelt. De bus vertrekt vanaf Rue Sax en Boulevard Sasserath. Een tour door de gangen en de zalen duurt 50 minuten en kost €8,- per persoon.
 • De gezellige markt bezoeken. Iedere zaterdag tussen 08.00 – 13.00 uur op Quai Churchill.
 • Koek van Dinant proeven. De lokale lekkernij van Dinant is een soort grote taaitaai. Dat moet je uiteraard geproefd hebben of meenemen als culinair souvenir. Je kunt de koek proeven bij Boulangerie-Patisserie Kempenaire
 • De bosrijke omgeving van Dinant verkennen per railbike, Rue de la Molignée 116, Anhee. Of kies voor het amfibie voertuig ‘Le Crocodile rouge‘ en verken de meren van Eau d’Heure nabij Dinant, Route de la Plate Taille 99 Dinant.
 • Je verwonderen over de pracht van kasteel en tuinen van Freÿr-sur-Meuse, Freÿr 12 in Dinant.
 • Of verleg je grenzen en betreed het spannende touwenparcours bij Dinant Aventure, Place Baudouin 1er 2 in Dinant.
 • Bekroon de dag in een van de leuke restaurants van Dinant. Enkele tips: Mosselrestaurant Chez Bouboule en Brasserie Le Cafe des Arts.
 • Drink een wijntje bij Au coin des Gourmets of vermeng je onder de locals in Cafe Le Monaco.

 

Dinant met kinderen

Dinant is geschikt voor kinderen. Bijna alle activiteiten zijn voor kinderen ook leuk om te doen.

 • Kayakken, ook geschikt voor kinderen. Huur een kayak en ontdek mooie plekken langs de oevers van de Maas en de Lesse. Informatie: +32 (0)82 227744.
 • Bezoek de Citadel. De trappen naar de Citadel is voor kinderen natuurlijk al leuk. Maar ook de rondleiding in de Citadel is leuk en spannend voor kinderen.
 • Bezoek de Grot La Merveilleuse. Kinderen zullen de loop door de gangen en zalen van de grot spannend vinden en de stalactieten indrukwekkend.

Our address

Address:
Dinant, belgie
GPS:
50.26049399999999, 4.9127456999999595

Leave a review

Price
Location
Staff
Services
Food

Show Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *